تکنولوژی تولید لاستیک هواپیما

لاستیک هواپیما

تکنولوژي تولید لاستیک هواپیما

خرید لاستیک هواپیما

این واقعیت که یکی از مهمترین و حساس ترین تایر ها در جهان تایر هواپیماست، امری دور از ذهن نیست. در این قسمت اطلاعاتی اجمالی درباره این محصول و تکنولوژی تولید آن، در اختیار شما قرار میگیرد.

با پیشرفت علم هوانوردی و زیاد شدن سرعت و وزن هواپیما ٬ نگهداری و به حرکت در آوردن آن بر روی زمین با اشکالات عدیده ای روبرو می شد. لاستیک های هواپیما ضمن اینکه بر روی زمین نگهدارنده وزن هواپیما هستند ٬ ضربه های وارده هنگام نشست و برخاست هواپیما را جذب می کنند و همچنین نگه دارنده و کنترل کننده گردش هواپیما با اطراف می باشند. درکل ضریب ایمنی هر فرود و برخاستی را کنترل می کنند.

این تایر ها (بستگی به اندازه هواپیما) باید توان مقاومت در برابر سرعت ۴۰۰ کیلومتر بر ساعت و توان ۳۳ تن بار را داشته باشند. فشار باد استاندارد این تایر ها معمولا psi220 می باشد (فشار باد در تایرهای سواری معمولا psi30 می باشد). این تایرها در مقابل باران، برف، گرما و سرما مقاومت زیادی دارند. مثلا تحمل ۴۲۰ درجه فارنهایت از ویژگی این تایرها می باشد.

 

لاستیک های جدید از نظر شکل و ساختمان به ۴ قسمت اصلی تقسیم می شوند:
۱- حلقه : درون حلقه لاستیک و جایی که با رینگ چرخها ارتباط پیدا می کند سیم های فولادی بهم پیچیده ای وجود دارد که مقاومت آن به وزن و فشار وارده با تایر بستگی دارد.
۲- تویی : لایه های داخلی که کار تیوپ لاستیک را انجام می دهند. بین آخرین لایه از داخل و عاج تایر از خارج امتداد دارد و کاملآ فشرده است تا هوای فشرده داخل لاستیک راهی برای خروج نداشته باشد.

تویی لاستیک ها با لایه ای از نخ نایلون بسیار محکم که به وسیله روکش های لاستیکی پوشش داده شده اند تشکیل شده است.برخی از لاستیک ها به جای لایه های لاستیکی از صفحه های مخصوص استفاده می شود که این صفحه ها فشار وارد بر تایر را با تمام نقاط تایر تقسیم می کنند. و مانع از وارد شدن فشار نقطه ای به هنگام فرود می گردند.
 

۳- نشانگر زمان تعویض : در بیشتر تایرها لایه های قرمز رنگی بین آخرین لایه لاستیک بعد از عاج چرخ ها قرار گرفته تا با فرسایش لایه رویی و نمایان شدن آن ٬ زمان تعویض تایر مشخص شود.

۴- عاج تایر : عاج لاستیک عامل مهمی در مقاومت و مانع بزرگی در سریدن تایر روی زمین مخصوصاً در شرایط بارانی و برفی است. این لایه لاستیکی قطور که سطح خارجی بخش نگهدارنده لاستیک را پوشش می دهد ٬ حافظ سطح خارجی تایر در مقابل کوبیده شدن ٬ بریده شدن و فرو رفتن اجسام خارجی با داخل تایر در موقع پارک و تاکسی کردن می باشد.

چهار فرورفتگی و شیار در سطح تایر مشخصه ای برای تایرهایی که لایه های آن از لاستیک و نخهای نایلونی پیچیده و درهم تشکیل شده است ٬ که برای استحکام بیشتر مورد استفاده قرار گرفته اند. در حال حاضر این نوع تایرها می توانند در باندهای خشک و مرطوب بهترین کارایی را عرضه کنند. تایرها در مقابل حرارت مقاوم بوده و تا ۴۲۰ درجه فارنهایت حرارت را تحمل می کنند. چنانچه حرارت از این مقدار تجاوز کند روی رینگ تعدادی دریچه بنام ” فیوز پلاگ ” نصب شده که براثر زیاد شدن حرارت ذوب شده و فشار هوای داخل لاستیک را تخلیه کرده و مانع از انفجار می گردند.

 

باد لاستیکها بجای هوای معمولی از نیتروژن پر شده است. چون نیتروژن یک گاز خنثی و ارزان و در دسترس هست و از نظر جرم حجمی هم برای اینکار مناسب هست.ضمنن در صورت آتش گرفتن لاستیک یا ترکیدن آن به عنوان یک خاموش کننده در صورت نشت عمل میکند و در موقع  فرود آمدن هواپیما  (Landing)  که فشار زیادی به لاستیکها وارد می شود و گرمای لاستیک بالا می رود بطوریکه دود آبی از آن بیرون می آید از بالا رفتن دمای لاستیک و آسیب دیدن و آتش گرفتنش جلوگیری می کند .

 

نیتروژن گاز سبگی بوده و نسبت به گازهای خنثی دیگر ارزان تر است در زمان داغ شدن موقع  فرود = LDGامکان ترکیدن آن کم است و در زمان آتش سوزی مثل اکسیژن مشتعل نمی شود.

 

برخلاف اتوموبیل، هیچ برند لاستیک بی کیفیتی در این صنعت وجود ندارد. حتی ارزانترین برندهای لاستیک نیز به جهت حساسیت و ایمنی صنعت هوانوردی مجبور به گذراندن تستهای سختگیرانه مربوطه هستند. سازندگان این نوع تایر ها: بی اف گودریچ و گودیر (ایلات متحده)، دانلوپ، بریجستون و یوکوهاما (ژاپن) و میشلن (فرانسه) می باشند. میشلن تنها سازنده تایر شاتل های فضایی ناسا می باشد.

 

خبر خوش از تولید داخلی… ایران لاستیک هواپیما تولید میکند

 

پس از این‌که کشور در عرصه ساخت تایر هواپیماهای نظامی به خودکفایی نسبی دست یافت، حالا تولید‌کنندگان داخلی خبر از ورود به عرصه ساخت لاستیک‌های هواپیما در حوزه تجاری می‌دهند.

 

به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، کار ساخت و تست فنی تایر‌های هواپیماهای نظامی در ایران از سال 1377 کلید خورد؛ طرحی که در سال‌های گذشته به ساخت تست بالغ بر 17 سایز مختلف از لاستیک‌های مورد نیاز در هواپیماهای نظامی انجامیده و با اضافه شدن چهار سایز جدید به ساخت و تست 21 نوع لاستیک هواپیمای نظامی منجر شده است.

 

این عملیات فنی از سال 1391 با آغاز فناوری طراحی لاستیک‌های هواپیما آماده‌ی مرحله جدیدی از تکنولوژی در ایران شده که کشور را به خودکفایی نسبی در عرصه طراحی، ساخت و تست لاستیک‌ها در تایرهای هواپیماهای نظامی فعال در کشور رسانده است. اما این پایان کار نیست و با توجه به پیشبرد اهداف بلندمدت مدنظر این طرح‌ها در حال حاضر برنامه‌ریزی برای ساخت و تولید لاستیک هواپیماهای غیرنظامی و تجاری نیز آغاز شده است.

 

یک تولید‌کننده فعال در این عرصه، درباره‌ی نحوه ورود ایران به ساخت و تولید تایرهای هواپیماهای غیرنظامی توضیح داد: کار طراحی لاستیک این هواپیماها از مدت‌ها قبل آغاز شده و مراحل ابتدایی طرح نیز با موفقیت انجام گرفته است.

 

برای تولید تجاری این محصول نیاز به تایید فنی سازمان هواپیمایی کشوری و ایکائو وجود دارد که امیدواریم با پیگیری مراحل قانونی کار تا پایان سال امکان تولید مهندسی و سپس تجاری این محصولات جدید در کشور فراهم شود.

 

به گفته وی، در حال حاضر ظرفیت تولید‌کنندگان تایر‌های هواپیما در ایران به درجه مطلوبی رسیده و برای رفع نیازهای داخلی کشور در سال، 2500 تا 3000 حلقه لاستیک هواپیمای نظامی در ایران تولید می‌شود. این لاستیک‌ها مشتریان خارجی نیز داشته‌اند و چند کشور دوست و همسایه در این رابطه برای تامین نیازهای خود به تولید‌کنندگان ایرانی مراجعه کرده‌اند.

 

این تولید‌کننده لاستیک درباره‌ی نحوه‌ طراحی تایر‌ها در ایران و چگونگی اثبات استاندارد‌های آنها نیز تصریح کرد: کلیه لاستیک‌های تولید شده در کشور در دو مرحله‌ی استاتیک و دینامیک مورد ارزیابی و امتحان دقیق قرار می‌گیرند و پس از طی کردن تمام مراحلات با تایید مراجع رسمی اجازه فعالیت پیدا می‌کند.

 

به گفته وی در مرحله‌ی استاتیک تمام تایرها بیش از 4.5 برابر فشار پیش آمده در زمان پرواز را تحمل می‌کنند تا به این وسیله از سوانح محتمل در پروازها پیشگیری شود. در مرحله‌ی دینامیک نیز با هر لاستیک ۵۰ عملیات لندینگ و ۵۰ عملیات تیکاف صورت می‌گیرد تا با پاس شدن تمام آنها استاندارد‌های لازم مورد تایید نهایی قرار گیرد.

 

به گفته وی، جنس لاستیک‌های موجود در بین تولید‌کنندگان ایرانی مانند دیگر تایر‌ها از کائوچو و از جنس طبیعی بوده و تفاوت آن با لاستیک‌های معمولی در نوع نخ مصرف شده فشار باد به کار رفته در تایر و البته تعداد لایه‌های بسیار زیادی است که در لاستیک‌های هواپیما مورد استفاده قرار می‌گیرد.

 

با توجه به تحقیق‌های گسترده‌ای که در طول سال‌های گذشته علیه نظام اقتصادی ایران و به‌طور خاص صنعت هواپیمایی کشور لحاظ شده لزوم خودکفایی و رسیدن به سطح قابل قبول از استاندارد‌ جهان می‌تواند به آینده این صنعت در ایران کمک بسیاری کند.

 

با خوش‌بینی موجود بین تولید‌کنندگان و فعالان در عرصه طراحی و ساخت لاستیک‌های هواپیما در کشور و تامین کلیه‌ی استاندارد‌های مورد تاکید سازمان‌های ذیربط به نظر می‌رسد در صورت تامین منابع مالی مورد نیاز و برنامه‌ریزی مدون در این حوزه ورود کشور به عرصه ساخت لاستیک‌های هواپیماهای غیرنظامی، تجاری و حتی غول‌پیکر چندان دور از ذهن نخواهد بود، هرچند این مساله هنوز در حد یک طرح کارشناسی مانده و به‌ تولید مهندسی نرسیده است.

 

بازار لاستیک ایرانیان

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *